Svenska frukter och bär

Äpplen
Äpplen är bra för tarmfunktionen. lnom folkmedicinen har rårivet äpple använts mot diarré och andra akuta tarmbesvär. Äppelträdet kommer ursprungligen från området mellan kaspiska havet och svarta havet. Därifrån spreds det över hela Europa för ca 5000 år sedan. Idag lär det finnas över 20 000 olika sorters äpplen. Goda inhemska sorter är: Gravensteiner, James Grieve, Katja, Logo, Cox orange, Signe Tillisch och och Ingrid Marie. Förvara mogna äpplen i plastpåse eller svalskåp. Säsongen varar från augusti till december. Vissa sorter håller sig bra ända fram på vårvintern. Torkade äppelskal samt späda blad ger ett aromatisk te.

Päron
Päron har odlats här i landet sedan medeltiden. Mogna päron har en begränsad hållbarhet och säljs därför i allmänhet som omogna. För att frukten ska vara riktigt saftig och god bör den vara mogen. Päron mognar bäst i en plastpåse i rumstemperatur. Om man vill påskynda mognaden kan man lägga i några äpplen i påsen. När päronet ger efter för ett lätt tryck uppe vid skaftet är det moget. Mogna päron försvaras svalt.
Svenska päron finns från oktober till in i december.

Plommon
Plommon är en stenfrukt och har en viss laxerande effekt. Mogna plommon är mycket ömtåliga för både tryck ock hög temperatur. Förvara dem därför svalt. Plommonsäsongen infaller mellan augusti och oktober.

Körsbär 
Körsbär är egentligen en stenfrukt som är nära släkt med plommon. Ursprungligen kommer körsbärsträdet från svarta havskusten. Därifrån har det spridit sig, så att det växer förvildat i nästan hela Europa och Asien.
Man skiljer mellan sötkörsbär och surkörsbär. De söta äts som de är, medan de sura passar bättre till juice, saft och kompott. Mogna körsbär är ömtåliga och bör förvaras i kylskåp. Säsongen för körsbär sträcker sig från juni till augusti.

Jordgubbar
Jordgubbar är släkt med vilda smultron.  De är framförallt rika på c- vitamin och järn. Mörkröda sorter passar bäst till frysning, sylt och saft. Jordgubbssäsongen inträffar mellan juni och augusti. Förvara bären övertäckta i kylskåp. Späda jordgubbsblad kan plockas under hela sommaren till både sallad och te.

Hallon 
Hallon är relativt rika på c- vitamin och järn. De finns både som vilda och odlade. Skogshallonen växer i nästan hela landet. De är mindre och smakrikare än trädgårdshallon. Hallonsäsongen inträffar i juli till augusti. Förvara bären i kylskåp. Hallonplantans blad kan användas till te under hela sommaren.

Björnbär
Björnbär växer vilda i mellersta och södra delarna av landet. Björnbärsbusken är släkt med hallon men har svarta hallonliknande bär. De är lite fastare i konsistensen och smaken är frisk syrlig. Förvara björnbär i kylskåpet. Bären mognar under augusti till september. Bladen kan användas till te under hela sommaren.

Hjortron
Hjortron växer vilda på myrar och mossar i större delen av landet. Bären påminner om hallon. De är mycket c- vitaminrika. Hjortron innehåller bensoesyra som gör dem hållbara. Förvara dem svalt. Bären mognar i juli till september.

Lingon
Lingon växer över hela landet. De innehåller bensoesyra som gör dem hållbara. Lingonsäsongen börjar i augusti och kan vara till in i oktober.

Tranbär 
Tranbär är släkt med lingon och växer på myrmarker. Bären är något större och mörkrödare än lingon men mindre syrliga.

Blåbär
Blåbär är släkt med lingon och växer över hela landet. De är rika på järn. Inom folkmedicinen anses bären ha en läkande och desinficerande verkan. Kokt blåbärssaft (torkade blåbär) har använts mot diarré och färska bär i större mängder eller färsk blåbärssaft anses kunna reglera avföringen hos personer som lider av trög mage.
Blåbärssäsongen börjar i juli och kan vara hela augusti ut. Förvara bären i kylskåp.

Nypon
Växer i nästan hela landet.  De är framförallt rika på kalcium, C- och A-vitamin. Färska, frysta eller torkade nypon passar bra till te eller soppa. Torkat nyponmjöl är enkelt att använda som berikning i t. ex. Mysli och på gröt. Nypon mognar under september månad.

Rönn
Växer i nästan hela landet. De C - och A-vitaminrika bären har en sur och kärv smak. De blir något mindre sura efter en frostknäpp eller efter en längre tids förvaring om de är torkade. Bären kan användas i drycker, fruktpureer eller i bröd ensamma eller blandade med andra bär eller frukter. Rönnbär mognar under september till oktober.

Vinbär
Vinbär odlas i hela landet. De svarta och röda vinbären är vanligast. Men det finns även vita vinbär som liknar de röda men är mildare i smaken. Svarta vinbär är mycket C-vitaminrika och smakrika. Samma sak gäller bladen. De används ofta i inläggningar och som te. Vinbär mognar från början av juli och in i augusti. Förvara bären i kylskåp.


Svenska frukter och bär


Krusbär 
Krusbär är släkt med vinbär och odlas allmänt i hela landet. Det finns många olika sorter. Bären kan vara gröna, gula, röda, små eller stora och ha slät eller hårig yta. Krusbär mognar från början av juli till augusti. Förvara bären i kylskåp.
Skicka en kommentar

0 Kommentarer