Ad Code

Griljerad oxbringa med ansjovissås klassiskt recept

Detta recept gäller för 6 personer, men jag föreslår att du gör en större sats eftersom koktiden är lång. Ta bort ev. ben, rulla bringan hårt och lägg den i nät. Lägg bringan i kallt vatten över natten så lite sälta går ur, då kan vi också använda buljongen som blir.

Lägg bringan i en gryta, häll på kallt vatten så det står över. Lägg i grönsaker och kryddor och låt bringan koka upp långsamt. Skumma om det behövs. När den börjar koka, sänk värmen och låt den koka långsamt i 3-4 tim.

När köttet börjar falla sönder vid ändarna av nätet, är bringan färdigkokt. Låt bringan svalna i sitt spad, för att den inte ska bli trorr. När den nästan svalnat helt, ta upp den och lägg den på en bricka med en bräda över och någon tyngd, så den blir lätt pressad.

När bringan är helt kall, helst dagen efter, ta av nätet och skär den i skivor, 4-5 mm tjocka.
Stryk senap på båda sidor och vänd dem i ströbröd. Låt dem ligga och vila sig en stund. Griljera eller stek dem gyllene i smör. Vänd dem försiktigt med stekspade när de fått en fin färg och stek på andra sidan. Lägg upp skivorna på varmt serveringsfat.
Värm ärter, skiva tomater och gurka och lägg vid sidan om. Servera gärna nykokt, pressad potatis till.

Ansjovissås: Smält smöret i en kastrull, rör i mjölet. Det får inte ta färg. Späd med mjölk eller buljong. Lägg i ansjovisfileerna och sänk till lägsta värme. Låt såsen koka i 12-15 min. Rör då och då, så den inte bränns vid.
Passera såsen genom en sil och smaka av den med salt, peppar och ev. lite ansjovisspad. Den ska vara stark i smaken. När den har svalnat blanda i den vispade grädden. Serveras kall till oxbringan.


Griljerad oxbringa med ansjovissås klassiskt recept1 1/2 kg rimsaltad oxbringa

Till kokningen:

Vatten
2 morötter 
de gröna bladen av 2 purjolökar
2 lagerblad
några vitpepparkorn

Till griljeringen : 

Senap 
Ströbröd
Smör

Till ansjovissåsen:

 1 1/2 msk smör
3 msk mjöl
1 dl mjölk
2 dl stark buljong
10 ansjovisfiléer
Salt
Vitpeppar
2 dl vispgräddeReactions

Skicka en kommentar

0 Kommentarer

Close Menu